top of page
Zoeken

De torenvalk

Wie kent 'm niet... de Torenvalk!


De torenvalk is dan ook een trouwe gast in onze gemeente Gingelom. Onze natuurpunter Geert had het genoegen om hier in Gingelom 3 jonge Torenvalkjes te mogen verwelkomen en nam ons mee op deze heugelijke gebeurtenis!

Het nestje is ondertussen uitgevlogen, begin mei kregen ze alle drie hun ring. In tegenstelling tot andere jaren is het een klein nest, er zijn soms legsels van 5 tot 6 eieren. Bij een groot nest kan het zijn dat bij een extreme hongersnood ze de achterblijvers gaan opeten, de natuur is altijd een beetje overleven ...Na verloop van tijd merk je ook dat de ouders een andere manier van voederen gaan toepassen. Eerst vliegen ze nog de kast binnen en voederen ze de jongen, later werpen ze letterlijk hun prooi naar binnen en de jongen doen de rest. Zo ontwikkelen ze hun eerste jachtinstincten die ze later nodig hebben om muizen te leren vangen. Ook wanneer ze de kast verlaten blijven ze nog enkele weken in de buurt rond de kast hangen en overnachten ze er nog, dit is de meest kwetsbare tijd.


Leuk om weten is dat er al jongen die hier werden geboren zijn waargenomen in Spanje tot zelfs aan Ivoorkust.
Wil je zelf ook zien hoeveel torenvalken er in de buurt worden waargenomen, surf dan zeker eens naar www.waarnemingen.be

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page